Frederik fik nej i Løvens Hule men så eksploderede det og han fik tid til det vigtigste

Frederik fik nej i Løvens Hule men så eksploderede det og han fik tid til det vigtigste

Portræt  I  Aarhus Onsdag 26.03.2023
Frederik fik nej i Løvens Hule men så eksploderede det og han fik tid til det vigtigste

Af: Bente Tahmasbi Hansen, Aarhus Onsdag/lokalavisen.dk

Det går utrolig godt for opfinderen af samtalespillet, Snak. Han holder allermest af de gode samtaler, og dem har han tid til, for efter et besøg i Løvens Hule er både salget og antallet af medarbejdere vokset.

»Vi omsatte for mere på webshoppen i januar i år end i hele 2022, og vi har haft gode dage, der er endnu bedre, end en god måned har været. Desuden er 100 nye butikker begyndt at sælge vores spil,« siger en glad iværksætter, der ikke har det mindste imod, at investorerne i Løvens Hule mener, at Frederik Svinth slet ikke har brug for en af dem til at ånde sig i nakken.

Han er nemlig helt sin egen. Og driver sin virksomhed med spillet ”Snak” på den måde, der passer i hans livsstil. Den består af en uddannelse som kaospilot, en familie med kone og tre børn i Rosmus på Djursland og en Tesla 3, der er den billigste og bedste måde at køre 60.000 kilometer på om året.

Han blev i denne sæson af Løvens Hule inviteret til at være med og sagde ja tak.

»Det gik også godt for os, før DR-programmet, men nu har vi fået en masse ny opmærksomhed, og det sker på et tidspunkt, hvor vi har bygget et helt univers med 25 forskellige spil,« forklarer aarhusianeren.

Han stod egentlig ikke og manglede en investor, for dem har han et par stykker af, men han gik alligevel med ind i Løvens Hule, fordi han blev opfordret til det. Han fik et par af løverne til at fortælle om deres personlige tab, da han præsenterede et nyt spil med tema om sorg, tab og død. Anne Stampe mistede sin tvillingesøster da hun var barn, og Louise Herping har mistet begge sine forældre.

»Jeg kom for at lave godt tv og få en masse synlighed. Det lykkedes, for spillet blev demonstreret rigtig godt i det klip, hvor Anne og Louise ud fra et kort taler om deres personlige sorger og tab. Jeg vil gerne nå ud til mange, for jeg mener, at jeg tilbyder noget, der har en værdi og som er vigtigt,« forklarer Frederik Svinth.

"Pengene alene driver mig ikke. Jeg er oprigtigt optaget af de gode samtaler og af udviklingen af vores spil."
Frederik Svinth, iværksætter og spiludvikler af Snak

Penge er ikke det vigtigste

Han hørte investorerne sige, at han er bedre tjent uden dem, og sådan kan man sagtens se på det. For penge interesserer ikke iværksætteren ret meget – så længe han tjener nok til løn. 

»Jeg er en ydmyg karakter i det program, og det kan godt se ud som om, jeg ikke gør noget ud af mit firma. Det er ikke rigtigt, men pengene alene driver mig ikke,« uddyber Frederik Svinth, som er et kreativt hjertemenneske, der er oprigtigt optaget af de gode samtaler og af udviklingen af spil.

Kaospiloten er typen, der bliver glad, når folk ringer, fordi de har brug for hjælp i netbutikken. For som han siger: Så taler man da med nogle af dem og oplever den ægte interaktion. Han er også på hjemmebane, når han står ude på markeder og sælger sine spil. Der fungerer han bedst, selv om han tjener mere ved at sælge på nettet og i butikkerne.

»Nu hvor jeg har to ansatte, to partnere og en ret stabil økonomi, behøver jeg ikke at lave så meget af det, jeg er dårlig til: regnskab, administration og drift. Snak skal være større end bare mig, og det hele skal være ordentligt,« siger aarhusianeren.

Forud for sin tid

Manden bag Snak er selv en mester udi den kunst, for snakke det kan han. Det er nu 10 år siden, at han så behovet for at arbejde med det, men tænker i dag, at det først er nu, at det er åbenlyst for mange, at vi har et behov.

»Dengang var tiden ikke på samme måde moden til ”Snak”. Først nu er det åbenlyst, at de sociale medier har gjort os mindre lydhøre overfor hinanden og at der er en masse udskamning. Samtidig har vi i vores opdragelse af børn og unge fjernet rigtig og forkert. De kan temmelig frit selv vælge, hvad de synes – og det er utrolig svært,« siger Frederik Svinth.

Han mener, at de unge i dag ikke leder efter spørgsmål, men efter svar. Og at nogle af dem finder en mening ved for eksempel at blive veganer eller dybt kristen.

»Derfor er samtalen i højere grad relevant end nogensinde: Det er i den, at vi får forståelse for hinanden.«

"Det terapi-agtige er taget ud af det her spil, fordi det er tænkt til mænd, der ellers ikke vil spille et spil, hvor man skal tale om livet og døden og alt det svære."
Frederik Svinth, iværksætter og spiludvikler af Snak

Gode legekammerater

De næste nye spil i rækken bliver en kultur- og en eksistens-serie. De adskiller sig på den måde, at kultur-spillet lægger op til samtale om en række emner og ikke samtale for samtalens skyld. 

»Det er målrettet til dem, der ellers ikke ville købe det. Det terapi-agtige er taget ud, fordi det er tænkt til mænd, der ellers ikke vil spille et spil, hvor man skal tale om livet og døden og alt det svære.«

Det er absolut sværest at få mænd til at bruge samtalespillene, og det ligger Frederik Svinth på sinde at gøre noget ved det. Han oplevede som 23-årig, hvor svært det var at tale med andre om sin sorg, da han mistede fire af sine rigtig gode venner i en drukneulykke i Norge.

Derfor er han gået sammen med den kendte psykolog, forsker og forfatter, Svend Aage Madsen, og hans ”Forum For Mænds Sundhed”.

»Vi samarbejder om to spil, der henholdsvis henvender sig til unge og til voksne mænd. Det er min drøm, at man i studentergave giver de unge fyre et spil, der kan handle om fodbold, venskaber eller livet,« siger Frederik Svinth, der er sikker på, at han ikke er alene om at savne den gode samtale i svære situationer.

I udviklingen af spillet om fodbold har han arbejdet sammen med bold.dk, der ifølge iværksætteren er den femte mest besøgte hjemmeside i Danmark. I sit kulturspil, har han haft ”Vi elsker serier.dk” ind over, og i forbindelse med musikspillet har han haft fat i lokale kræfter.

»Jeg har haft ingen mindre end livsstilseksperten og musikelskeren, Flemming Møldrup, og den tidligere DR-radiovært med den lækre smørstemme, Karsten Holm, til at hjælpe med musikspørgsmålene,« ler Frederik Svinth.